Nuyts Beregeningshaspels

Voor elke vraag hebben wij
het gepaste antwoord!

FAQ

Heeft u een vraag?
Mogelijks vindt u al een antwoord op één van uw vragen hier.

Wij helpen u graag verder in de zoektocht van uw beregeningshaspel.
We denken met u mee en zorgen ervoor dat u de juiste keuze maakt.

De haspelautomaat is een roterende trommel (haspel), aangedreven door een waterturbine. Die turbine wordt aangedreven door een regelbare hoeveelheid van het opgepompte water dat door de turbine stroomt. Rond de trommel is een dikke polyethyleenslang opgewonden die langs de ene kant verbonden is met de watertoevoer en langs de andere kant met een beregeningssysteem. Het beregeningssysteem is ofwel een beregeningssproeikop ofwel een beregeningsboom die op een kar of slede wordt gemonteerd. De snelheid waarmee de slede op het terrein naar de haspel wordt getrokken, is afhankelijk van het toerental van de turbine. Door het sluiten van een klep aan de turbine-ingang stroomt er minder water over de turbine en vertraagt de kar waardoor de irrigatiedosis stijgt.

De cilinder zorgt voor de aandrijving om de haspel automatisch op te rollen. Bij deze aandrijving komt er lekwater vrij, onderaan de debietkraan. Dit water wordt via een slang van maximaal 2,5m weggevoerd. Via de debietkraan kan u de gewenste snelheid en waterafgift instellen.

  • Zet de tandwielen open d.m.v. het hendeltje.
  • Je trekt de beregeningssproeikop/slede volledig uit.
  • Zet de tandwielen terug in zijn positie d.m.v. het hendeltje.
  • Zet de waterkraan van de haspel open.
  • Zet de hoofdwaterkraan open.
  • De snelheid kan je regelen met de debietkraan. Hoe trager je de haspel laat oprollen, hoe breder hij zal beregenen.
  • Bij het einde van de beregening, zal de sproeikar automatisch de waterkraan dicht duwen.

Dit is afhankelijk van de grootte van uw terrein. Onze haspels zijn in verschillende lengtes beschikbaar (slang van 30m tot 180m). De sproeibreedte is tevens afhankelijk van het type haspel en de werkbare druk en debiet van uw wateraansluiting. De haspels zijn gemakkelijk te verplaatsen waardoor u meerdere terreinen kan beregenen.

De gevraagde druk en het debiet is afhankelijk van de haspel, dikte van de toevoerslang en de afstand tussen de haspel en de beregeningspomp. Op onze website kan je de technische fiche terugvinden van de verschillende types met bijhorende druk en debieten.
Het is steeds belangrijk om dit op voorhand te controleren. Een drukmeter en debietmeter kan u verkrijgen bij onze rubriek ‘accessoires’. Indien de druk te groot is voor de haspel, kan je gebruik maken van een aparte drukregelaar.

Bij onze modellen Passeggiando en Leader 20-40 is dat mogelijk, al zal u hierbij niet de gewenste sproeibreedte kunnen bereiken. Het is dus in alle gevallen aan te raden te werken met een beregeningspomp.

Er zijn heel wat beregeningspompen op de markt. Aanbevolen merken zijn: Grundfos, Leader, Leo Pumps. Bekijk de technische fiche van uw haspel om te kijken of de pomp voldoet. Let op dat aangegeven maximale drukwaarden van de beregeningspomp, niet de gemiddelde werkbare druk zal zijn. Zorg tevens voor een overdrukbeveiliging op de pomp zodat deze uitschakelt wanneer de waterstop van de haspel is geactiveerd.

Wij adviseren steeds Geka koppelingen te gebruiken. Gardena koppelingen zijn niet aangewezen omdat deze het debiet aanzienlijk verlagen.

Elke haspel heeft zijn eigen slang met voorziene diameter (20mm tot 63mm). De watertoevoerslang dient steeds minimaal even groot te zijn als de slang op de haspel. Indien u een kleinere diameter hanteert, zal het debiet verlagen.

Dit kan door middel van de debietkraan. Hoe trager u de haspel laat oprollen, hoe breder de sproeibreedte bedraagt. Bijkomend kan u d.m.v. de sectoriële sproeikop de gradatie aanpassen tot 360°.

Vanaf Leader 25-50 tot en met Leader 63-110, heeft u de keuze tussen 3 maten nozzles. Hoe groter de nozzle, des te meer water die zal geven. In de technische fiche vindt u meer informatie.

Het onderhoud is zeer simpel. Zorg ervoor dat de haspel in de winter vorstvrij staat. Wij raden aan minimaal 2x/jaar de tandwielen te smeren (en bij de grotere modellen tevens de geleider en ketting). U kan hierbij het grote tandwiel goed invetten, die zal het smeer overdragen naar de kleinere tandwielen in het turbinesysteem. Indien u veel roest heeft in het water, adviseren we om een voorfilter te plaatsen. Zo heeft u minder kans op lekkages door beschadiging aan dichtingen.

Van strakke gazon tot een hobbelige rijbaan of weide. Zolang de haspel genoeg druk krijgt, zal hij voldoende kracht hebben om de sproeiwagen op te rollen. De passeggiando is enkel toepasbaar op een vlakke en stevige ondergrond daar de haspel zelf de slang volgt dmv een wieltje.

We adviseren om een filter te monteren zodat de dichtingen langer meegaan. Zo voorkomt u lekkages en een piepend geluid.

U heeft als consument het recht op een wettelijke garantie van 2 jaar op het toestel tenzij het defect te wijten is aan verkeerd gebruik of een niet-conforme wateraansluiting. U dient wel het gebrek binnen een termijn van 2 maanden te melden.

Vragen over uw haspel?

Naservice

De dienst na-verkoop staat voor je klaar!

leader 2040